Din guide til Ålesund

Ny Ålesund-guide: Her finner du tips om restauranter, hotell, severdigheter, shopping, uteliv og mye mer.

Bybrannen - �lesund

Klokken 2 natt til lørdag 23. januar 1904 brøt en brann ut i lokalene til Aalesund Preservering Co på Askøy i Ålesund. Det blåste storm fra vest, og den sterke vinden gjorde at det ble umulig for brannmannskapene å slukke brannen, til  tross for stor innsats. Brannen spredde seg seg raskt til hele byen, og så å si alle trehusene brant ned. 850 hus brant ned, og over 10.000 ble hjemløse. Bare èn person mistet livet under brannen.

Etter brannen ble byen bygget opp igjen i Jugendstil /  Art Nouveau, som var en nyskapende stil på denne tiden. Jugendstilen gjør Ålesund helt unik i norsk arkitektur. En viktig grunn til at Jugendstilen ble valgt var at arkitektene som ble hyret inn for å gjenreise byen var unge og nyskapende, og flere hadde sin utdannelse fra Tyskland, hvor Jugendstilen oppstod. Det var ikke noen overordnet plan å gjenreise byen i denne stilen.

Tysklands siste keiser Wilhelm II hadde et nært forhold til Norge, og han reagerte umiddelbart da han fikk høre om brannen, og beordret straks fire skip med nødhjelp til byen. Bare 3 dager etter brannen var to av skipene framme, med mat, medisiner og arbeidskraft. Keiseren var en stor beundrer av Norge og Vestlandet, og tilbrakte som regel sommerne her på sin yacht. Før Unionsoppløsningen med Sverige viste imidlertid keiseren sine mindre sympatiske sider, og han foreslo blant annet å sulte ut nordmennene (http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article792498.ece). Han planla også å angripe USA (http://www.forskning.no/artikler/2002/mai/1021279084.16).


Mer om Jugendstilen i Ålesund: http://bybrann.no/?page_id=34Finn hotell i Ålesund

Det er ikke alltid slik at det blir dyrere å bestille hotell dersom du er sent ute! Travelstart.com er en av verdens største tilbydere av restplasser. Det å handle på Internett skal aldri innbære risiko. Travelstarthar derfor tatt alle forholdsregler for at du trygt kan handle hos dem. Søk og bestill her:Sponsede lenker

Flere reiseportaler

Regn om valuta


Privacy Policy